Wie regelt de notaris?
Je hebt de koopovereenkomst ondertekend, de bedenktermijn van 3 dagen van de koper is verlopen en nu wil je eigendomsoverdracht regelen. Maar, welke notaris gaat dit doen? Heeft de verkoper de keuze van de notaris of is het de koper? Dit hangt af van de afspraken die de koper en verkoper gemaakt hebben in de koopovereenkomst. Degene die de notaris betaalt, bepaalt namelijk ook vaak welke notaris het wordt. Er zijn enkele varianten in omloop:
- Kosten koper (k.k.)
- Vrij op naam (VON)
- Kosten verkoper
1. Kosten koper
De kosten koper variant is de meest voorkomende vorm. Bij de aankoop van een bestaande woning heeft de koopprijs deze vorm “€500.000 k.k.”. Dit houdt dan in dat de notariskosten van de leveringsakte en de overdrachtsbelasting voor rekening van de koper zijn. De koper is dan ook degene die bepaalt welke notaris de overdracht kan verzorgen.
2. Vrij op naam
De VON-variant komt vooral voor bij nieuwbouw. Dit houdt in dat de kosten van de notaris en de eventuele overdrachts- of omzetbelasting voor rekening van de verkoper komen. De koper betaalt dus een all-in tarief voor de woning. De projectontwikkelaar bepaalt dan wel welke notaris het wordt, die doet dan als projectnotaris alle woningen in een nieuwbouwproject.
3. Kosten verkoper
De “kosten verkoper” zien we steeds meer voor komen. Vaak wordt dan afgesproken dat de verkoper de notariskosten van de leveringsakte betaalt. Uiteraard zijn de kadasterkosten en de overdrachtsbelasting nog wel voor rekening van de koper. Het voordeel voor de verkoper is, dat deze wel de keuze van de notaris heeft. De verkoper krijgt dan niet opeens hoge kosten voor het doorhalen van de hypotheek of kosten voor vererving voor zijn rekening.
Vanuit Internetmakelaar.nl zijn er scherpe afspraken met de Nationale Notaris gemaakt. De informatievoorziening en afhandeling verloopt ook heel efficiënt en professioneel met deze landelijk opererende notaris.
Bij ons worden makelaarskosten via de notaris bij de koper in rekening gebracht (kosten koper). In overleg met de verkoper kan er wel voor gekozen worden om met de notariskosten de "kosten verkoper" optie te hanteren. Dan zijn de aan- en verkoopkosten beter verdeeld.
Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? We nemen graag contact met je op om een en ander toe te lichten!