Tips huis verkopen zonder makelaar

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning zonder makelaar te verkopen. De meeste mensen doen het dan samen met een internetmakelaar, die dan ook een deel van de verkoop voor zijn rekening neemt. Voor iedereen die zijn of haar woning wil verkopen, met of zonder internetmakelaar, staan hieronder 10 tips.

Tip 1. Zorg voor goede foto’s & video

Het is belangrijk dat je zorgt voor professionele foto’s en het liefst een video van je woning. De eerste indruk van een woning wordt toch opgedaan op basis van de promotie. En .. een goede video van je woning zegt ook meer dan 20 foto’s. Dan wordt bepaald: gaan we de woning bezichtigen of toch niet? Wist je dat zelfs de ranking op Funda beter is, als je foto’s, video en 360-foto’s kunt presenteren?

Tip 2. Zorg dat je op Funda komt

Het klinkt als een open deur: “zorg dat je op Funda komt”, want dit is dé website waar iedereen op kijkt die een woning zoekt. Het blijkt ook uit onderzoek, het promoten via andere media is prima, maar dan wel ter ondersteuning van het allerbelangrijkste kanaal. Op Funda kom je als je toegang hebt via het account van een (internet)makelaar, die voldoet aan het hoge kwaliteitsniveau van Funda.

Tip 3. Promoot je woning zelf en vraag hulp bij vrienden & familie

Ga je ook zelf je woning promoten, doe dit dan op Facebook of bijvoorbeeld Twitter. Gebruik wervende en informatieve zinnen en foto’s, om zoveel mogelijk de aandacht op je woning te vestigen. Stel hiervoor dan wel een marketingbudget van honderden euro’s voor beschikbaar: je wilt toch wel dat er bezichtigingen gepland gaan worden? Vraag hierbij ook om hulp van je vrienden en familie. Als ze in hun vriendenkring ook je advertentie delen, dan heb je toch weer gratis reclame en betrokkenheid. En .. sommige mensen reageren het liefst op een online advertentie wanneer ze geïntroduceerd zijn via een persoonlijke kennis.

Tip 4. De (voorlopige) koopakte dient correct opgesteld te worden

De (voorlopige) koopakte is een document welke zorgvuldig opgesteld dient te worden. Het is belangrijk dat alle voorbehouden correct opgenomen worden en dat de woning en alle afspraken opgenomen worden. De ondertekening van dit document is de basis voor de verkoop of aankoop van je woning. De kopende partij heeft na ondertekening nog drie (werk)dagen bedenktijd.

Tip 5. Zorg dat je een energielabel krijgt

Wist je dat het verplicht was om je woning te verkopen met een energielabel? Het is vanaf 1 januari 2015 verplicht bij overdracht van je woning. Voorafgaand aan de verkoop kun je een (voorlopig) energielabel aanvragen. Overweeg voor verkoop nog wat energiebesparende en waarde verhogende investeringen te doen. Een woning met een A-label heeft veel lagere energiekosten. Veel woningbezitters hechten waarde aan een groen label.

Tip 6. Schrijf een wervende advertentietekst, met persoonlijke noot

Voor het schrijven van een wervende tekst kun je inspiratie opdoen bij vergelijkende woningen die verkocht zijn. De basis kan ook zijn de advertentietekst van jouw woning die je destijds gekocht hebt. Vervolgens maak je de advertentietekst passend voor jouw woning, waar je de aanpassingen en investeringen natuurlijk onder de aandacht brengt. Maak de tekst ook persoonlijk. Schrijf bijvoorbeeld voor de ideale kopers die je in gedachten hebt: “deze woonkamer heeft een mooie hoek welke bijvoorbeeld als speelhoek voor de kinderen gebruikt kan worden” of vertel waarom je destijds deze woning gekocht hebt.

Tip 7. Bereid je voor op de bezichtigingen

We hebben een aantal tips om je woning optimaal te presenteren tijdens de bezichtigingen:

  • Zorg dat je woning en je tuin schoon en opgeruimd is
  • Zorg dat je woning niet vol met meubels etcetera staat
  • Plaats wat verse bloemen
  • Bereid voor wat je wil zeggen tegen de potentiële kopers
  • Geef ze ook ruimte om vragen te stellen
  • Behandel de potentiële kopers altijd vriendelijk
  • Je hoeft niet alles te weten, je kunt er later op terug komen
  • Neem de tijd als je een bezichtiging houdt

Gezien de Corona-situatie is het verstandig terughoudend te zijn om veel mensen bij je thuis uit te nodigen voor een bezichtiging. Belangrijk is dat je eerst een soort van video maakt of 360-graden foto’s hebt. Je kunt ervoor kiezen om vervolgens je woning persoonlijk online te presenteren, bijvoorbeeld via Facebook Live, Zoom of WhatsApp. 

Daarna zou je als er serieuze interesse is, iemand kunnen uitnodigen voor een bezichtiging bij je thuis. In dat kader kun je al om een bod vragen, om de interesse te peilen. Zo'n bod is dan onder voorbehoud van bijvoorbeeld bouwkundig onderzoek of bezichtiging.

We zien dat kopers in deze tijden ervoor kiezen om meer waarde te hechten aan het bouwkundig onderzoek. Dit is dan de zekerheid die ze krijgen, als ze de woning nog niet goed gezien hebben en wel een bod doen.

Tip 8. Investeer eventueel in verkoopstyling

Heb je je woning misschien niet optimaal ingericht voor de verkoop? Misschien te uitgesproken of zijn de meubels al vrij oud? Denk er dan eens over om je woning te laten stylen door een professional. Je woning wordt dan nog sneller en tegen een hogere prijs verkocht. En wie weet willen de kopers de meubels wel overnemen.

Tip 9. Zorg voor een correcte inmeting van de woning + plattegrond

Het is belangrijk dat je woning volgens de NEN-normen ingemeten wordt en dat bijvoorbeeld de woonoppervlakte goed bepaald wordt. Dit is een cruciaal onderdeel bij het bepalen van de verkoopwaarde. Ook is het raadzaam een nette plattegrond op te stellen van de woning, met eventueel de verdiepingen en inrichting van de kamers. Je zou ook een alternatieve indeling kunnen opnemen, bijvoorbeeld door een grote kamer in tweeën te delen.

Tip 10. Bepaal een onderhandelingsstrategie

Denk voordat je je woning verkoopt goed na over de onderhandelingsstrategie. Het is belangrijk dat je een vraagprijs hebt en een minimale verkoopprijs. Vervolgens moet je bepalen als er een bod op je woning komt, hoe je hiermee om gaat. Ga je de onderhandelingen in met de eerste partij of hoop je dat er betere biedingen komen? En zo ja, hoeveel vraag je vervolgens (tegenbod) en wat doe je als ze voet bij stuk houden?

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? We nemen graag contact met je op om een en ander toe te lichten!

Beste bod Beste bod

Ontvang door eerlijk transparant bieden het beste bod op je woning.

Snel verkocht Snel verkocht

Verkoop je woning met een online biedingstermijn vanaf 2 weken.

Professioneel verkocht Professioneel verkocht

Je krijgt een professionele woningopname en op Funda en Facebook.