Stappenplan om je huis te verkopen
Er zijn een aantal stappen die eigenlijk iedereen moet nemen om zijn woning te koop aan te bieden. Je zult je moeten voorbereiden, de woning moet gepromoot worden, je moet ruimte voor bezichtigingen inplannen, de onderhandelingen uitvoeren en als laatste alles juridisch correct vastleggen.
1. De voorbereiding
Bij verkoop van je woning is het belangrijk dat de noodzakelijke reparaties aan je woning plaatsvinden, en dat ook het interieur er goed uit ziet. Misschien is het een idee om een stylist in te schakelen. Je zult moeten bekijken hoe je je woning wilt gaan verkopen. Via een traditionele makelaar of wellicht een internetmakelaar. Je makelaar zal je helpen om de vraagprijs van je woning vast te stellen. Dit is van vele zaken afhankelijk, zoals de oppervlakte van de woning, de perceelgrootte, de staat van onderhoud en investeringen die gedaan zijn in de woning. Vervolgens kunnen de foto’s en/of video-opnamen van je huis gemaakt worden.
2. De promotie
Naast het plaatsen van het verkoopbord wil je natuurlijk dat er door zoveel mogelijk mensen gezien wordt dat je woning te koop staat. Je kunt zelf wel wat doen om je woning te promoten. Social media biedt mogelijkheden, denk aan Facebook, YouTube of Twitter. Alleen een makelaar kan jouw huis op Funda zetten. Dat kun je helaas niet zelf doen. Met Funda komt jouw huis wel onder de aandacht bij in principe alle huizenzoekers. Dat is dus je kans om je huis in de schijnwerpers te zetten.
3. De bezichtigingen
Kies je voor een traditionele makelaar, dan zal hij of zij de bezichtigingen voor jou inplannen en verzorgen. Uiteraard in overleg met jou. Als je zelf of met behulp van een internetmakelaar je huis gaat verkopen, dan doe je zelf de bezichtigingen. En dat heeft zo zijn voordelen. Je weet zelf ten slotte het beste wat de unieke kenmerken van jouw huis zijn. Bij Internetmakelaar.nl hebben we een handige agenda-functie ontwikkeld om de afspraken in te plannen.
Stap 4. Onderhandelen
In de traditionele manier van verkopen kun je ervoor kiezen om in onderhandeling te gaan, als een koper een bod doet. Je kunt het bod accepteren, afwijzen, maar je kunt ook een tegenbod doen. Doe je een tegenbod, dan ben je in onderhandeling. Bij Internetmakelaar.nl is het anders. De biedingen vinden gedurende een periode van een aantal weken online en openbaar plaats. Na afloop van de biedingsperiode gaat je makelaar in gesprek met degene met het meest interessante bod (over de voorwaarden), uiteraard in overleg met jou. Pas als jij akkoord bent, kan er sprake zijn van een verkoop.
Stap 5. De koopovereenkomst
Is er na de onderhandeling een overeenstemming bereikt met de koper, dan moet alles zwart op wit gezet worden. De prijs, datum van overdracht, de voorbehouden en roerende zaken. Vervolgens heeft de koper na ondertekenen nog drie dagen bedenktijd. Je internetmakelaar stelt je koopovereenkomst op.
Stap 6. De overdracht
De notaris stelt een zogeheten leveringsakte op die door jou en koper dient te worden getekend. De notaris zorgt dan voor verrekening van de koopsom en de eventuele af te lossen hypotheek. Zodra de leveringsakte door de notaris is ingeschreven bij het kadaster, is de koper de nieuwe eigenaar.
Zelf verkopen met een makelaar? We hopen dat we je verder hebben geholpen met het stappenplan om zelf je huis te verkopen. Wil je wel ondersteuning van een internetmakelaar, die gratis is en ook nog nagenoeg alles voor je perfect verzorgt? Neem dan contact op met Internetmakelaar.nl.
Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? We nemen graag contact met je op om een en ander toe te lichten!