Hoeveel kost het om een huis te verkopen?

Wat kost het nou eigenlijk om een huis te verkopen? In sommige gevallen kunnen deze kosten wel oplopen tot 5 procent van de verkoopprijs van de woning. De kosten om een huis te verkopen zijn opgebouwd uit:

  • Makelaarscommissie
  • Het verkoopklaar maken van je woning
  • De notariskosten

Gelukkig zijn veel van deze kosten wel onderhandelbaar en kunnen ze schommelen. Een grote post zijn de traditionele makelaarsprovisie en het verkoopklaar maken van de woning. Dit is vaak 1 à 2 % van de verkoopprijs van een woning.

Makelaarscommissie

De traditionele makelaar rekent een commissie om een woning te verkopen. De commissie is het bedrag dat de verkoper dient te betalen. Dit is vaak 1 à 2 % van de verkoopprijs van een woning. Dus, bij de verkoopprijs van een woning van €500.000, is de verkoper misschien wel bijna €10.000 “kwijt” aan de makelaar.

Sommige mensen willen op deze kosten besparen, door helemaal zelf hun woning te verkopen. Dat kan, maar let op: je hebt dan ook de verantwoordelijkheden van de makelaar. De grootste verantwoordelijkheden hebben betrekking op het juridische aspect van de verkoop en onderhandelingen. Een andere belangrijke vraag is of je dezelfde kwaliteit van een woningadvertentie kunt realiseren als een (internet)makelaar en dezelfde verkoopprijs voor je woning krijgt. Bij Internetmakelaar is het gratis voor de verkoper om de woning te verkopen. De koper betaalt en biedingsfee.

Verkoopklaar maken van je woning

Je wilt natuurlijk je woning zo snel mogelijk tegen een hoge prijs verkopen. Hier kun je zelf aan bijdragen door je woning in een vroeg stadium verkoopklaar te maken. Dat betekent voornamelijk het verrichten van wat kleine opknapwerkzaamheden die de woning een goede indruk geven. Ook kan je overwegen om wat groter onderhoud nu uit te voeren. Informeer wel vooraf wat je de verwachte waardeverhoging van de woning is. Daarnaast kun je overwegen om een styliste in te schakelen om de inrichting aan te pakken. Daarmee zal een breder publiek je woning aantrekkelijker vinden.

Notariskosten

Bij het aflossen van de bestaande hypotheek worden door de notariskosten in rekening gebracht, welke relatief laag zijn. Dit zijn de zogenaamde royements- of doorhalingskosten.

Kosten koper

Als koper heb je relatief meer kosten bij de aankoop van een woning, ca. 6% van het aankoopbedrag. Naast de overdrachtsbelasting van 2% over de aankoopprijs, betaalt de koper het merendeel van de notariskosten. De overdrachtsbelasting is ook in 2025 0% voor kopers onder de 35 jaar, die als starter zelf in het huis gaan wonen. De overdrachtsbelasting voor een zakelijke koper bedraagt in 2025 10,4%.

Optioneel heb je nog de taxatiekosten, kosten voor bouwkundig onderzoek, Nationale Hypotheek Garantie, makelaarskosten en (advies)kosten financiering.

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? We nemen graag contact met je op om een en ander toe te lichten!

Eerlijk en beste bod Eerlijk en beste bod

Ontvang door eerlijk transparant bieden het beste bod op je woning

Flexibele biedingstermijn Flexibele biedingstermijn

Verkoop je woning met een online biedingstermijn vanaf 2 weken

Professioneel verkocht Professioneel verkocht

Je krijgt een professionele woningopname en hij komt op Funda

Gratis en sponsoring Gratis en sponsoring

We zijn gratis voor verkopers & sponsoren kinderen in armoede