Hoe kan ik mijn huis verkopen zonder makelaar?

Zelf je huis verkopen zonder traditionele makelaar. Dat is iets wat steeds meer mensen doen. Inmiddels al ongeveer één op de vijftien mensen verkoopt zijn woning via een internetmakelaar. Het kan je heel veel geld schelen, maar pas wel op dat goedkoop geen duurkoop wordt. Een goede internetmakelaar regelt alle belangrijke dingen voor je en kost in sommige gevallen vrijwel niets.

Waarom zou je je huis zonder makelaar verkopen?

De belangrijkste reden om dit te overwegen is om geld te besparen. Een traditionele makelaar rekent vaak een courtage. Dat is een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs, vaak tussen de 1 en 2%. Verkoop je je woning dus voor €500.000, dan betaal je als verkoper de verkoopmakelaar vaak bijna €10.000.

Is het niet belangrijk dat je een makelaar hebt die de bezichtigingen doet?

Eigenlijk merken we dat het vaak omgekeerd is. De traditionele makelaar laat vaak op een wat koude manier de woning zien. Terwijl de huidige bewoners een enthousiast persoonlijk verhaal over de woning kunnen vertellen. Daarnaast weten de bewoners vaak vrijwel alles over de woning en de omgeving. En .. als je niet gelijk een antwoord op een vraag hebt, dan kun je na overleg met je internetmakelaar altijd later een antwoord geven. Veel verkopers vinden het ook prettig om zelf de bezichtigingen te doen. Ze vinden het leuk en ze zijn flexibel: ze geven zelf aan wanneer ze een rondleiding kunnen geven,

Kom je wel op Funda zonder makelaar?

Ja hoor, er zijn internetmakelaars die zo’n kwaliteitsniveau leveren, dat Funda ze als een traditionele makelaar toelaat tot haar platform. Funda is in Nederland nog steeds nummer 1 voor huizenzoekers. Andere kanalen om je woning te verkopen zorgen dat je niet je woning onder de aandacht brengt van alle zoekers. Hoe vind je bijvoorbeeld via Facebook iedereen die op zoek is naar een woning in jouw stad?

Kan ik ook zelf mijn woning verkopen?

Jazeker, dat kan. Echter, je zult dan zelf goede foto’s en video’s van je woning moeten regelen, het inmeten en een plattegrond maken. Verder moet je zelf de vraagprijs bepalen. En .. belangrijker: hoe zorg je dat je woning onder alle woningzoekers onder de aandacht komt. Zonder een (internet)makelaar komt je woning niet op Funda. En hoe zorg je dat je de beste prijs uit de onderhandelingen krijgt en dat de contracten correct opgemaakt worden? Uiteindelijk ga je waarschijnlijk toch nog best wat geld uitgeven voor een relatief lage verkoopopbrengst. Wees erop voorbereid om veel tijd te steken in de verkoop van je woning.

Wat regelt een goede internetmakelaar voor je?

Er zijn verschillende internetmakelaars. Sommige zijn gratis en regelen ook vrijwel niets voor je. Een goede internetmakelaar heeft heel goed door dat je je woning je belangrijkste bezit en dat je deze zo goed mogelijk verkocht wil hebben. Belangrijk is dat je woning zo goed mogelijk gepresenteerd wordt. Professionele foto’s en video’s zijn hierin key. Voorts is het goed dat je woning correct wordt weergegeven. Dat je woning ingemeten wordt en dat er een betrouwbare plattegrond van de woning gepresenteerd wordt. Zoals gezegd, belangrijk is dat je woning op Funda komt. Zodat alle woningzoekers je woning zien.

Een goede biedingsprocedure en hulp bij de onderhandelingen is ook belangrijk. De traditionele manier van verkopen gaat vaak ondoorzichtig manier, iemand doet via de e-mail of telefoon een bod en de verkoper en makelaar besluiten of ze in onderhandeling gaan. Voor een optimaal resultaat kunnen mensen openbaar een bod doen (en tegen elkaar opbieden). Natuurlijk gaat de internetmakelaar vervolgens nog in gesprek met degene met het beste bod.

De juridische afhandeling moet zorgvuldig plaatsvinden. Het is wel zo belangrijk dat de koopakte correct wordt opgesteld, gezien de juridische impact ervan.

Maar welke internetmakelaar kan ik dan het beste kiezen?

Er zijn verschillende internetmakelaars, die allemaal weer verschillen. Kies een internetmakelaar die voor jou het beste resultaat geeft.

KEYY internetmakelaar is uniek in de zin dat we helemaal gratis voor jou als verkoper zijn en een top kwaliteit leveren. We doen alles, behalve de bezichtigingen.

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? We nemen graag contact met je op om een en ander toe te lichten!

Beste bod Beste bod

Ontvang door eerlijk transparant bieden het beste bod op je woning.

Snel verkocht Snel verkocht

Verkoop je woning met een online biedingstermijn vanaf 2 weken.

Professioneel verkocht Professioneel verkocht

Je krijgt een professionele woningopname en op Funda en Facebook.